Historien om Aperol Spritz

Kender du den sande historie om Spritz? Mellem historie og nysgerrighed om en af de mest elskede drikke i Italien og kendt i hele verden: Aperol Spritz.

En af de mest populære drinks under aperitivo er Aperol Spritz eller Campari Spritz, som også er blevet hyldet af New York Times.

Men hvor stammer den nøjagtigt fra, og hvem opfandt Spritz?

Historien om veneziansk Spritz

Vidste du, at denne berømte cocktail blev skabt af østrigerne? Spritz opstod faktisk under den østrigske dominansperiode i Veneto i 1800. Soldater, såvel som handelsmænd, diplomater og embedsmænd fra Lombardiet - Veneto, vænnede sig hurtigt til vane med venezianerne med at drikke et glas lokalvin på taverner. Dog var alkoholprocenten meget højere end hvad de var vant til.

De nyankomne begyndte derfor at tilsætte lidt vand til vinen (spritzen på tysk) for at gøre den lettere. Opskriften på den originale Spritz bestod faktisk af hvid eller rødvin fortyndet med frisk danskvand. Den forblev uændret indtil 1970'erne, hvor den blev erstattet af den moderne opskrift, der indebærer brugen af prosecco i stedet for stille vin.

Det er netop denne moderne version, der har forvandlet den til en egentlig kulturel sensation: en lavalkoholisk cocktail ideel til efter-arbejde aperitif.

Spritz bliver en cocktail: 1920'erne

Spritz som cocktail opstod mellem Padova og Venedig efter første verdenskrig, da likørhusene Barbieri og Pilla opfandt Aperol og Select, to lavalkoholiske aperitiffer. Herfra spredte de første to versioner af denne drik sig hurtigt: den padovanske med Aperol og Prosecco og den venetianske med Select og hvidvin.

Spritz erobrer verden

I 1970'erne begyndte Spritz sin opstigning for at blive en af de mest berømte og elskede drinks nogensinde. Den venetianske aperitif blev så en berømthed blandt klassiske cocktails og nåede en stadig større forbrugergruppe: det estimeres, at omkring 3.000.000 Spritz drikkes dagligt kun i Italien.

Mange uundværlige varianter

I dag er der forskellige regionale varianter, især i Norditalien, og fortolkninger. Sporet af Spritz strækker sig faktisk fra Torino til Milano, Brescia, Trento, Padova, Venedig og til sidst Trieste.

Aperol, Select, Gran Classico, Cynar og Campari med Prosecco DOC, mousserende eller stille hvidvin: på trods af variationerne forbliver det en af de mest forbrugte long drinks.

Men hvordan har Aperol Spritz opnået verdensomspændende popularitet i forhold til alle andre varianter?

Aperol, kongen af Spritz

Aperol trådte på scenen i 1919 i Padova, da brødrene Luigi og Silvio Barbieri arvede deres fars likørvirksomhed i 1912. Efter syv års eksperimentering debuterede den dristige orange drik, inspireret af det franske udtryk "Apéro" (aperitif). Den originale opskrift, der stadig bruges i dag, forbliver hemmelig, men vi ved, at den indeholder både bitter og sød appelsin, samt rabarber og gentianarod.

Det var især takket være reklamerne fra 1990'erne, at denne uforlignelige likør forvandlede sig fra en drik for kvinder og sportsfolk til en global sensation. I starten af ​​2000'erne blev Aperol erhvervet af Campari Group, og endnu en reklamekampagne gjorde det til en reference drik for millennials.

I 2011 lancerede virksomheden også en færdig Aperol Spritz på markedet, hvor kun is og en skive appelsin skal tilsættes. Selvom hjemmelavet opskrift altid forbliver det bedste valg.

I 2019 fejrede cocktailen sit 100-års jubilæum og var også den niende mest solgte cocktail i verden i barer og restauranter.